top of page

מפגש יוצרים 'בסוד שיח' בנושא פילוסופיה

מאת: יאיר בן־חיים

20260501_112152.jpg

בבבוקר יום שישי 01.05.2026 הייתי במפגש ספרותי מעניין במיוחד באולם של אגודת הסופרות והסופרים העברים בישראל.  היה זה מפגש של קבוצת  "בסוד שיח"  אותה ייסד ומנהל הסופר אדיר כהן. המפגש נסב סביב  נושא הפילוסופיה. האירוע נפתח  עם המשוררת דֶלִיס שקראה ממבחר שיריה, שירה אישית ושירה אקטואלית. בפתח דבריה ציינה שבחרה לקרוא שירים חדשים נכתבו  בתקופה  של ימי המלחמה בהם ישראל מצויה וחלק משירים מתוך  תשעת ספריה.

אחריה נשא דברים פרופסור אדיר כהן על הפילוסופיה והוא הביא לדוגמה את ספרו: "פילוסופים קטנים- פילוסופיה לילדים ועם ילדים" בין הדברים שאמר:

"מה הטעויות, איפה נקודת הייחוד שלך? כי האדם הוא פילוסופיה והפילוסופיה היא האדם. כלומר האם אנחנו מוצאים בתוכה את האדם המתפלסף או שמא הוא מעביר חומרים מכאן לכאן? האם יש גישה מיוחדת, האם הוא מבקש לכתוב פילוסופיה  מתוך איזו השקפת עולם קודמת? ואולי זה פוגם בפילוסופיה או להיפך? זאת שאלה די גדולה.

האם הפילוסופיה שואלת 'איכה' (כשם אחד מספריו של פרופ' אדיר כהן), האם נגיע לתשובה לשאלה הזאת? שאנחנו מתחילים להבין כי עירומים אנחנו ואנחנו מתבוששים, ואולי אנחנו רוצים להימלט מפני הקורה את ה'אייכה'?

מבחינה זאת כשאני כתבתי את הספר בהיבטים של הפילוסופיה אני יצאתי מבחינת ראות הומניסטית. האלוהיםבחיפוש האדם, האדם בחיפוש אלוהים. (נשמע רעש בחדר של נםילת חפץ כלשהוא, ואדיר העיר: זה אות שהוא שמע את קולינו" והוא התכוון לאלוהים.)

אייכה, האם אתה מוצא את האדם המתפלסף ולא את האדם החוזר על דברים או משנן אותם, או מנסה להיות רק פרשן שלהן? הפילוסופיה אינה פרשנות. באותו רגע שאין בם הנקיטה העצמית זה דיבור שהולך וחוזר על עצמו בצורה זאת או אחרת.

המורים בבית הספר, תשמעו מדי פעם אומרים לתלמידים שהם עונים דווקא תשובה מעמיקה שלא  מעירה להם, מה אתה מתפלסף"?

 

בהמשך האירוע נשא דברים ד"ר יגאל ורדי שנשא דברים לרגל צאת ספרו החדש: "הפילוסופיה החדשה – הפילוסופיה האינטגרטיבית" (הוצאת: אדרא).

בין הדברים שאמר תפס אותי המשפט: 'הפילוסופיה היא למעשה חיי היומיום' בהמשך דבריו אמר: "מה הופך אדם לנגיעה בפילוסופיה וסוקרטס  אומר שאין משמעות לחיים מבלי שנחקור אותם. אניחולק עליו. משום שאני בעסודת המאסטר שלי עשיתי מחקר על משמעות החיים וראיינתי אנשים, מה הם חושבים על המוות, מה הם חושבים על משמעות החיים? 90% אמרו לי, אנחנו לא חושבים על השטויות האלה. והם צודקים. אנחנו קמים בבוקר, רוצים קפה, רוצים סרט, רוצים להיות עם חברים, רוצים עבודה. ואז הבנתי שמה שאמר סוקרטס שייך לנישה של אנשים, כמו שיש אנשים שיש להם נטייה לעסקים, להיות אנשי לחימה, או לנטייה לאנשי הגות.

אני מחלק את האנושות לשלושה. העסקים, המלחמה וההגות. ומי שעוסק בהגות במלוא רמ"ח אבריו הוא קם בבוקר ואם אין הגות הוא חווה מה שאומר ד"ר ויקטור פראנקל, רִיק קיומי."

 

מוזמנים לצפות בסרטונים מהאירוע.

20260501_121929.jpg

 מימין: יאיר בן־חיים, ד"ר יגאל ורדי, פרופ' אדיר כהן, דליס, יוסי אלפי ונעמי לוי פסקל

פורסם בתאריך: 10.05.2026

פלקט חדרים - 70-50.jpg
bottom of page