top of page

 'שוקלת עצמי למוות'

אירוע השקת אנתולוגיית

מאת: יאיר בן־חיים
עטיפת האנתולוגיה - שוקלת עצמי למוות למוות

ביום חמישי 29/04/2021 התקיימה השקת לאנתולוגיה ׳שוקלת עצמי למוות׳ בנושא הפרעות אכילה בעריכת ד"ר ניקולא יוזגוף אורבך, במתחם בצלאל בקומת הגלריה. זהו נושא חשוב ביותר  שחיבר לקבוצה אנשים רבים שסבלו וחלקם עדיין סובלים מהפרעות אכילה. בצעירותי המילים, אנורקסיה ובולימיה ותופעת השמנת יתר, לא היו מוכרים לי.

הערב החל בדברי פתיחה של עורך האנתולוגיה ניקולא יוזגוף אורבך, שריתק את הקהל הרב עם הנתונים המציגים את נושא הפרעות האכילה. בפתח הדברים אמר: "מה שרציתי בחזון שלי באנתולוגיה הזאת, לנסות ולקחת את התופעה שעד לא מזמן נבחנה מנקודת מבט של מנהיגים, או מנקודת מבט חברתית, דתית, תרבותית, מאוד מאוד צרה, כאשר אוכל היה אמצעי שהוצג בספרות כאמצעי הישרדותי, או אמצעי שמשתמשים בו במהלך חגיגות ואירועים. והנה מה שניסיתי לעשות פה באנתולוגיה זה להביא את הקול הייחודי, או לפרוט את התופעה הזאת שנקראת אכילה ומזון, בדרך הסובייקטיבית ביותר מבלי שאנחנו נראה אנשים שמוגדרים כשמנים או רזים דרך הפריזמה הצרה של המערכות הדתיות החברתיות הפוליטיות וכו'.. כלומר לא נראֶה עוד גרגרן כמישהו חוטא ולא נראֶה אותו כאדם שמסמל שפע כלומר שמחשבה שמשהו מסמל שפע קשור באכילה מרובה ורזון מסמל חולשה, ניוון, ריפיון.

הרזון נכון גם לגברים וגם לנשים אבל אנחנו בוחנים את הספרות בחתך מאוד כללי, מהתקופה הקלסית ועד לזמנינו יש משהו שהוא כמעט נתפס מרושע באדם שמן. אם תסתכלו ביצירות של צ'כוב או שלום עליכם אז הוא מתייחס לגביר או לעשיר כאל שמן ושבע, השמן מייצג הישרדות מצליח להשיג את המזון. והאנתולוגיה 'שוקלת עצמי למוות' מבקשת בעצם לערער על תפיסות שהתקבעו בספרות. וניסיון אולי להציג משהו קצת יותר מורכב קצת יותר מגוון כפי שמהערכת הספרותית הציגה.

 

הנושא של הפרעות אכילה הוא נושא שנדון כמעט בכל תחום החל ממדעי הרוח, דרך מדעי החברה ועד למדעים מדוייקים, מדעי הטבע טכנולוגיה, כמעט בכל דיספלינה עוסקים במזון או באכילה. כשאנחנו מדברים על הפרעות אכילה בעצם נשאלת השאלה מהי הפרעת אכילה? מהי הדרך שבאמצעותה אנחנו מגדירים הפרעת אכילה. הפרעת אכילה היא בעצם כל הפרעה בסדרים ובהרגלים שבהם אנחנו מבצעים את פעולת האכילה שלנו ושיש בהם השפעה שלילית על הגוף או על הנפש שלנו.

הפרעת אכילה יש בה מקום של בחירה חופשית, זה לא בדיוק בחירה  חופשית, זה לא שזה חופשי, הייסוד הכפוי הוא לא ישיר. כלומר גם אם ישנו איזה גורם רגשי או פסיכולוגי אחר שמשפיע על התופעה, עדיין מדובר בסופו של דבר וזאת אגב  אחת הנקודות שבה נעזרים מטפלים, עדיין יש למטופל יכולת לשנות מהמקום שבו הוא נמצא".

בסוף דבריו שיתף את הקהל איך קיבל מהאמנית והמשוררת כוכבה סרנגה את הציור לעטיפת הספר .

כוכבה סרנגה הוזמנה לספר את סיפורה של הכריכה, מה היה המניע שלה לצייר ולסיום קראה  שני שירים, הראשון השיר שנכתב בעקבות הציור, והשיר השני שהתפרסם באנתולוגיה. צפו בסרטון של כוכבה סרנגה.

בסבב הקריאה הראשון הוזמנו שלוש משוררות. הראשונה סופרת ומשוררת עו"ד רונית רוטלוי, שקראה את שירה 'קָלוֹרְיוֹת שֶׁל רֶשַׁע'. המשוררת השנייה לורי גריף, קראה את שירה 'מְקֻלְקֶלֶת' המשוררת השלישית טמילה רם קראה את שירה 'וְלֹא בָּא אֶל קִרְבָּהּ'.

לאחר הקראת השירים הראשונים הוזמנה מיכל כהן תמאם נטורופתית המטפלת בהפרעות אכילה, היא שוחחה על אבחון וטיפול בהפרעות אכילה.

 

הגרפולוגית, סופרת ומשוררת מיכל דורון האירה את נושא הפרעות האכילה בראי הגרפולוגיה, "הנושא של אכילה כפייתית גורם לסבל רב", כתב היד הוא אמצעי נפלא כדי לאבחן את המחנק הריגשי ואת המצוקה הריגשית".

בסבב הקוראות השני הוזמנו שוב שלוש משוררות. הראשונה, המשוררת ומבקרת הספרות חגית בת־אליעזר שקראה את שירה 'הִתְמַכְּרוּת'. המשוררת השנייה, חניתה כהן קמחי, קראה את שירה 'אנורקסיה'. המשוררת והסופרת השלישית דפנה פלדמן, קראה קטע מתוך סיפור קצר 'את כזו חתיכה, רק אל תשמיני' שהתפרסם באנתולוגיה.

 

המשוררת איריס כליף נשאה דברי ברכה וקראה שיר חדש לא מתוך האנתולוגיה, 'רגעים מתוך עולמי' המתאר את ההתמודדות  האישית שלה באנורקסיה.  לאחר מכן ריגשה את הקהל במופע ריקוד מרטיט ומסעיר, שחשף את סיפורה האישי כמי שנאבקה שנים רבות בהפרעות אכילה.

עדן שפילמן'מיומנה של מחלימה', שיתפה את סיפורה האישי במאבק עם האנורקסיה שמלווה אותה שנים רבות ועל ההתמודדות ארוכת השנים.

תמי קויפמן כותבת שירים וסיפורים פסיכותרפיסטית עוסקת בטיפול בהפרעות אכילה, קראה קטע מתוך סיפור קצר שהתפרסם באנתולוגיה 'חצי תאוותה'.

לסיום הערב הוזמן ד"ר אפי הלפרין שיצירה שכתב פורסמה באנתולוגיה. הלפרין, מומחה למחלות זיהומיות, דיבר על ההתמודדות בהפרעות אכילה באוגנדה, שם הוא מתנדב מזה ארבע שנים, לדבריו נושא ההשמנה שכיח באוגנדה.

במהלך הערב נשמעו העדויות האישיות של מטופלות שחשפו את הקשיים בחייהן לצד הרצון וההכרה שלהן להשיב אל חיקן, חיים חדשים טובים ובריאים.

סרטון אירוע השקת האנתולוגיה - שוקלת עצמי למוות

איריס כליף - במופע מחול | בהשקת האנתולוגיה - שוקלת עצמי למוות

לאלבום התמונות מאירוע ההשקה לחצו כאן

תצלומים: יאיר בן־חיים

פורסם בתאריך: 02/05/2021

לאתר כתב-העת 'המסדרון'
לאתר הוצאת 'חדרים-בית הוצאה לאור'
bottom of page