top of page

צילום: יח"צ

סרטו של הבימאי ארי דוידוביץ' 'תרצה אתר – ציפור בחדר' הוקרן בערב מחווה למשוררת תרצה אתר, במלאת 40 שנה למותה.

צילם וכתב: יאיר בן־חיים

בימאי הסרט ארי דוידוביץ' קורא את השיר 'שיר עידוד'

תרצה אתר - ציפור בחדר - טריילר הסרט

השחקנית  אסנת זיביל קוראת את סיפורה של תרצה אתר - 'הרי לא קרה דבר'

חוקרת הספרות מעין גלברד עזיזה נותנת טעימה מתוך תזה שכתבה על כתיבתה של תרצה אתר

ביום חמישי 7.9.2017 נערך בסינמטק בתל-אביב ערב מחווה למשוררת תרצה אתר במלאת 40 שנה למותה.  האירוע התקיים בתאריך בו חל יום מותה הטרגי. את הערב פתח בדבריו ארי דוידוביץ' הבימאי של הסרט  'תרצה אתר – ציפור בחדר', אשר הוקרן בהמשך  והופק בדוקו יס.

הסרט החזיר אותי 40 שנה לאחור לשנת 1977, ליום בו נודע שתרצה אתר נפלה מחלון דירתה אל מותה בהיותה רק בת 36. שנים רבות ריחפה באוויר תיזה שזאת הייתה התאבדות. המקורבים אליה, ידעו  את מצבה הנפשי הלא פשוט שנבע כנראה ככל הנראה ממה שחוותה כילדה בבית הוריה, אמה שחקנית התיאטרון רחל מרכוס ואביה המשורר נתן אלתרמן.

במהלך חייה הקצרים היא חיברה מאות שירים ופזמונים שהפכו לנכסי צאן ברזל בקרב הקהל הישראלי, היא תרגמה מחזות שהועלו על בימות התיאטרון, כתבה ספרי ילדים פופולריים.

לא קל להיות בת של משורר חשוב ומפורסם בסצנה התרבותית בישראל, לאותם ימים. נתן אלתרמן  כותב הטור השבועי בעיתון "דבר", משורר ומחזאי שפעילותו מיצבה אותו במקום מכובד. יחד עם זאת הוא ניהל אורח חיים מופקר ופרוע, היה חובב הטיפה המרה ואת חולשתו לנשים אחרות לא הסתיר, אפילו לא מעיני בתו.

האחת מבין הנשים היתה הציירת צילה בינדר אשר בבוא יומו ציוה לה חלק מעזבונו.

 

לא אחת חזתה תרצה אתר באביה השיכור  שרוע  מעולף בקפה כסית, יחד עם זאת היא העריצה אותו והתכתבה עימו בשיריה, כאילו משלימה פרטים מזוית הראיה שלה. בסרט הובאו קטעים רבים שהמחישו את אהבתה הגדולה אליו.

מימין: בימאי הסרט ארי דוידוביץ' ונתן סלור

"לאבלא היקר. שפע ברכות לבביות מעומק הלב בגומרך את התרגום של אותלו נשיקות חמות מאת בתך האוהבת אותך מאד מאד תרצה. וגם אמא רחל מברכת ומנשקת חזק"

מכתב שכתבה תרצה אתר לאביה המשורר נתן אלתרמן

הבחירה של בימאי הסרט ארי דוידוביץ' בשם 'תרצה אתר – ציפור בחדר' מעניינת ואולי מרמזת להלך הרוח של אתר, בחייה הקצרים. לא אחת היו קטעי מעבר בסרט בו הוקראו שיריה על רקע צילומי אוויר של העיר תל-אביב ממעוף הציפור בסביבתה הטבעית באיזור מגוריה, אולי הבית עצמו.

לא אחת חוותה טלטלות נפשיות  בשל סיטואציות אליהן נקלעה בשל מערכת היחסים בין הוריה. מספרת גילה אלמגור בסרט, "רחל היתה מספרת לי על החיים עם אלתרמן.

"היו סיפורים לא פשוטים. היה ליל סדר אצל אלתרמן בבית וכל המשפחה הגיעה לתל-אביב, רחל שהיתה בשלנית, טרחה והכל היה מוכן. והם מחכים מחכים ומחכים. היא שולחת את תרצה לכסית ותרצה חוזרת ואומרת "הוא לא רוצה לבוא", היא שולחת אותה עוד פעם "תגידי לו שכל המשפחה פה" ותרצה חוזרת בבושת פנים ואומרת "הוא לא רוצה לבוא".

ואז היא קמה רחל והולכת לכסית וחצקל כבר מנומנם, יושב נתן אלתרמן גדול המשוררים עם צילה בינדר. נתן רואה אותה את רחל ואז הוא אומר "חצקל תביא לי את הבונבוניירה הכי גדולה שיש לך". חצקל מראה לו משהו והוא אומר "לא בטח יש לך יותר גדולה" ואז חצקל לוקח כסא ועומד עליו מסתכל על מדף ששם היו ומוריד דונם בונבוניירה ולוקח ונותן אותה לאלתרמן ואלתרמן נותן אותה לצילה ואומר לה "קחי" והולך עם רחל לליל הסדר המשפחתי עם כל המשפחה שמחכה לו.  תרצה העריצה אותו, כנראה היו דברים שהיה להם כוח יותר מאהבות".

ונתן סלור מתוך הסרט 'תרצה אתר -  ציפור בחדר' צילום מסך

הסרט בן 65 הדקות חושף את מערכת היחסים המיוחדת והמורכבת של המשוררת תרצה אתר עם אביה, יחד עם זאת הוא מפזר את הערפל באשר למותה, שייתכן ונפילתה קשורה כנראה לטיפול תרופתי שנטלה לאחר שנפגעה בתאונה יום קודם לכן. חברתה זיוית אברמסון סיפרה בסרט שיום קודם מותה פגעה בה מכונית כשחצתה את הרחוב והעיפה אותה, כתוצאה מהפגיעה סבלה מזעזוע מוח. אתר אמרה לה בשיחת טלפון שתיקח מנה כפולה של כדורים כדי לשכח את הכאבים ואת מצב רוחה, מה שכנראה גרם לה לאי שווי משקל והיא נפלה כשניגשה אל החלון כדי לבקש שקט מהפועלים שהרעישו למטה.

בסיום הקרנת הסרט הוזמנה לבמה חוקרת הספרות מעין גלברד עזיזה, שנתנה טעימה קטנה מתוך תיזה שכתבה על כתיבתה של תרצה אתר. (צפו בסרטון).

בהמשך קראה השחקנית  אסנת זיביל  מכתיבתה של אתר את הסיפור ' הרי לא קרה דבר' (צפו בסרטון)

לאחר הקרנת הסרט הוזמן לבמה נתן סלור בנה של אתר לשאת דברים.

"כל יום כמעט יוצא לי לשמוע שירים שמולחנים כל הזמן ושירים שמבוצעים ושאתה מקבל דרישת שלום מאמא כמעט כל יום אתה שומע או שיר ברדיו או משפט שמישהו אומר או שהיתה שרה בגן "שבת בבוקר יום יפה" זה מגיע לכל מיני מקומות וככל שהשנים עוברות באמת אני יותר מבין ותופס את גודלה ואת המשמעות של אמא שלי בתרבות ובכלל בחיים של כולנו ואני מודה לכולכם שבאתם".

לסיום הערב קרא בימאי הסרט ארי דוידוביץ' שיר אחד לפני האחרון שכתבה תרצה אתר שנמצא לפני כמה חודשים בלבד. השיר נקרא 'שיר עידוד' שיר בו היא פונה לבנה ומסמנת לו את עתידו. כאילו ידעה שלא תהיה איתו במתווה חייו. (צפו בסרטון).

פורסם בתאריך: 24/09/2017

לאתר 'חדרים-בית הוצאה לאור' לחצו כאן
bottom of page