top of page

הרשות לתיקון עולם עם שחרית לנצח

כתב וצילם: יאיר בן־חיים

השקת הספרים- שחרית לנצח של הרצל חקק ורשות לתיקון עולם של בלפור חקק בבית היוצר

הסופרת והעורכת לילי פרי, מנחת הערב והאחים התאומים, המשוררים: מימין: הרצל ובלפור חקק

קטעים נבחרים מתוך אירוע ההשקה

אירוע חגיגי רב משתתפים נערך בבית-היוצר בנמל תל אביב (07/03/2017) לרגל השקת ספרי השירה החדשים "שחרית לנצח" מאת: הרצל חקק ו-"רשות לתיקון עולם" מאת: בלפור חקק. קטעים מסרט על חייהם ופועלם של המשוררים, האחים התאומים, הרצל ובלפור חקק הוקרנו במהלך כניסתם של האורחים ועד לשלב בו החל הערב. הסרט כלל בתוכו ראיון מדהים עם אימם סעידה חקק ז"ל שנפטרה לפני כחודשיים.

את הערב הנחתה הסופרת לילי פרי שנשאה דברים על תופעת האחים התאומים המשוררים. בין דבריה: "שלובים חייהם של האחים יחדיו ביצירתם הוירטואזית בשפתם העברית המפוארת והרכה, העתיקה והמתחדשת, שפת הקודש והתפילה ושפת החושים והאהבה, שפת ההווה האקטואלי ושפת עומק הזכרונות, האישיים והלאומים היהודים הנמשכים אלפי שנים ארוכות: אל התנך, אל החורבן, אל הגולה, אל חלומות הגאולה, שנחלמו דורות רבים על נהרות בבל והובילו בכוח כיסופיהם העזים עד לירושלים של ימינו  אלה". בהמשך דבריה סקרה את שני ספרי השירה  כשהדגש היה על החידוש וההמשכיות של העושר הפואטי, שהובילה אל ההתפתחות החדשה בשירתם.

הסופר והעיתונאי, מאיר עוזיאל

פרופ' יצחק בן־מרדכי

יאיר בן־חיים, נושא דברים על המשותף בעטיפות ספריהם של הרצל ובלפור חקק

תפארת חקק קוראת משיריהם של  הרצל ובלפור חקק

מימין: הרצל ובלפור חקק

ירונה כספי מבצעת את השיר "כאב הפרידה"

שירו של הרצל חקק, אותו הלחינה.

לאלבום התמונות מהאירוע לחצו כאן

הדובר הבא בערב היה פרופסור, יצחק בן־מרדכי, שדיבר על על הדמיון והשוני בכתיבתם של האחים התאומים ועל כך שיש מאפיינים מקבילים בכתיבתם החל מנושאי הכתיבה ועד הכמיהה האישית של שניהם לנושאים שבנפשם, אהבת המולדת, חשיבות המשפחה והמורשת, יהדות ואמונה, כשהחוט המקשר היא השפה הלובשת צורות שונות במהלך שנות כתיבתם. "יש בשירים אמירה ישירה, שנאמרת בצורה ענווה וצנועה, הם משוררים צנועים. בנוסף לדימיון בנושאים עליהם הם כותבים, הם שונים. השירה של בלפור היא יותר אמירתית יותר תקשורתית אפילו, השירה של הרצל יותר מטפורית יותר מופשטת, משהו ציבורי". כדי להמחיש את המשותף בתכנים של שירתם קרא פרופ' בן־מרדכי את השיר "ילדותינו העתיד" (עמ' 15) מהספר "רשות לתיקון עולם" מספרו של בלפור חקק, ובהמשך קרא את השיר של הרצל חקק "הכתובת והצליל" מספרו "שחרית לנצח" (עמ' 31 ) המשותף בשני  השירים איזכור שכונת סיידוף.

ירונה כספי מבצעת את השיר "החוף"

שירו של בלפור חקק, אותו הלחינה.

הסופר והעיתונאי, מאיר עוזיאל סיפר על היכרותו רבת השנים עם האחים ועל כך שהוא מעריך ומוקיר את כתיבתם ופעילותם הספרותית, בין דבריו ציין, "הספרות היא אורח החיים שלהם לפני כל דבר אחר, אני יכול לומר, אחרי היכרות רבת שנים אתכם, ספרות זה לא רק לשבת ולכתוב ולהיות בעצמך, זה להיות מעורב עם יוצרים, להיות איכפתי, "והגיתה בו יום בלילה"  נכתב על הספר שבו נבחנתם וזכיתם, אבל הרחבתם את זה".

 

אחרי מאיר עוזיאל הוזמנתי לבמה (י.ב.ח) התבקשתי לספר על מפעלם הספרותי של האחים חקק. לאחר מחשבה ובדיקה החלטתי להתמקד בקנקן ולא במה שבתוכו. במילים אחרות, בעטיפות ספרי השירה של הרצל ובלפור חקק, שיצאו לאור במרוצת השנים, שיש ביניהם מכנה משותף מובהק. (המאמר יפורסם בהמשך באתר 'חדרים').

 

בהמשך קראה תפארת חקק משיריהם של הרצל ובלפור מתוך הספרים, שירו של בלפור, "אמא מחזיקה בידיה תמונת נישואיה" ואת שירו של הרצל, "הקסם של אמי".

 

בין לבין, הנעימה בקולה הזמרת ירונה כספי בארבעה שירים בשני סבבים, מתוכם שני שירים של האחים אותם הלחינה, שיר 'החוף' של בלפור, ושיר 'כאב פרידה' של הרצל.

פורסם בתאריך: 19/03/2017 אתם מוזמנים להגיב כאן למטה

לרכישת כתב-העת "המסדרון" - לחצו כאן
bottom of page