בלט מוריס בז'אר חוזר לישראל
הבלט יפתח את עונת המחול במשכן לאמנויות הבמה-בית האופרה הישראלית בתל אביב-יפו עם שתי תוכניות מרתקות, חמישה מופעים החל מתאריך 4 אוקטובר, מוצאי ראש השנה הדרך הטובה ביותר להתחיל את השנה החדשה
צילום: ברי שקולניק. התמונה מתוך בולרו יח"צ
אחרי היעדרות רבת שנים, יציג בלט מוריס בז'אר בישראל שתי תוכניות מגוונות, האחת תוכנית רפרטוארית ובה יוצגו ארבע יצירות שונות, בהן יצירתו האיקונית של בז'אר – "בולרו" ויצירה של המנהל האמנותי הנוכחי ג'יל רומן.
וערב נוסף בו יעלו רקדני הלהקה את יצירתו המונומנטאלית של בלט בז'אר "בלט לחיים" Ballet For Life. זוהי יצירה על פי המוסיקה של פרדי מרקיורי ולהקת קווין בשילוב של מוסיקה של מוצרט ועם תלבושות אותן עיצב ג'יאני ורסצ'ה. היצירה מוקדשת לשלושה יוצרים שסיימו את חייהם בטרם עת: הרקדן האגדי וסולן בלט בז'אר חורחה דון, פרדי מרקיורי וג'יאני ורסצ'ה.
הערב הרפרטוארי יועלה פעמיים בתאריכים 4-5 באוקטובר
"בלט לחיים" יועלה 4 פעמים בין התאריכים 7-9 באוקטובר
תוכניות המופעים:
תוכנית א': 2 הופעות – ערב רפרטוארי
אדית פיאף
כוריאוגרף: מוריס בז'אר
מחול לשירי אדית פיאף
בכורת היצירה התקיימה בטוקיו בשנת 1988
"פיאף, היא בעיקר, קול כביר, חובק כל, נצחי, מעבר לזמן ולגבולות. האם ישנה רקדנית או שחקנית שיכולה לגלם את פיאף? כל כולה אהבה, נוכחות נערצת ומייסרת. והגברים – היא גילתה אותם, היא אהבה אותם, ילדה אותם. הגברים היו הכח שלה, השמחה שלה, הנצחיות שלה. הם נוצרו על ידה וחיו הודות לה והכל הפך להיות פיאף לעד". מוריס בז'אר.
בהקטי 3
כוריאוגרף: מוריס בז'אר
מחול לצלילי מוסיקה הודית מסורתית
בכורת העבודה התקיימה בפסטיבל אביניון בשנת 1968
"באמצעות האהבה, המעריץ מזדהה עם האלוהות וחי שוב ושוב את אגדת אלוהיו. אלוהים שאיננו אלא אחד מפניה חסרי השם של המציאות". מוריס בז'אר.
אנימה בלוז
כוריאוגרף: ג'יל רומן
מוסיקה: תיירי הוכשטטר וג'יי בי מאייר
הבכורה התקיימה בשנת 2013
"דמיינתי בלט זה כבלדת בלוז ארוכה, בהשראת עבודתו של הפסיכיאטר והמסאי השוויצרי קרל גוסטב יונג: "בתוך כל גבר קיימת אשה, ולאלמנט נשי זה אני קורא אנימה"
אחת הרקדניות שלי, קתרינה שאלקינה, העניקה לי את ההשראה בצלליתה המזכירה את השחקנית אודרי הפבורן, ועם קולה אותו ארגנו למוסיקה המקורית של תיירי הוכשטטר וג'יי בי מאייר. ההשראה הזו הובילה אותי לכל אורכו של הפרויקט". ג'יל רומן.
ולסיום יצירת מופת פרובוקטיבית למוסיקה של מוריס ראוול – בולרו
כוריאוגרף: מוריס בז'אר
בכורת היצירה התקיימה בבריסל בשנת 1961
העבודה הזו נחשבת לאחת מיצירות המופת של בז'אר, ריקוד פיתוי פרובוקטיבי בעל תוכן ארוטי חזק מאד ההולך ומתעצם יחד עם התגברות המוסיקה, עד הגיעו לשיא.
"המוסיקה של הבולרו היא מוכרת ויחד עם זאת טרייה ורעננה בזכות הפשטות שלה. מנגינה המתפתחת סביב עצמה, כשהעוצמה מתגברת בהדרגה". מוריס בז'אר
"שיא שמותיר את הקהל לוהט" Jennifer Dunning, NY Times
את הבולרו בז'אר ייעד לרקדנית דושקה סיפינוס, על גבי שולחן ענק מוקפת בלהקה גדולה של רקדנים על כסאות שלאט לאט מצטרפים לריקוד.
עם השנים בוצעה היצירה על ידי סולנים רבים בהם סילבי גיים, גרציה גלנטה, מאיה פליסצקייה ועוד. חורחה דון, סולן להקת בז'אר, היה הגבר הראשון שביצע את היצירה. את ריקודו הבלתי נשכח ניתן לראות גם בסצנת הסיום בסרטו של קלוד ללוש "אלה ואחרים" משנת 1981 בה דון רוקד את הבולרו למרגלות מגדל אייפל.
בארץ תבצע הלהקה את ה"בולרו" כשערב אחד הסולן יהיה רקדן ובשני רקדנית.
תוכנית ב': 4 הופעות
בלט לחיים
כוריאוגרף: מוריס בז'אר
מוסיקה: פרדי מרקיורי ולהקת Queen, וולפגנג אמדאוס מוצרט
תלבושות: ג'יאני ורסצ'ה
בכורת היצירה התקיימה בתיאטרון "שאיו" בפריז בשנת 1997.
היצירה מיועדת ל- 37 רקדנים. היא הוצגה מאות פעמים ברחבי העולם ותוצג בפעם הראשונה בישראל.
"מחול על נעורים, אהבה ותקווה, ואני חסר תקווה ואופטימי כאחד, גם אני מאמין שלמרות הכל, "ההצגה חייבת להימשך" כפי שכתבו Queen באחד משיריהם". מוריס בז'אר
אודות מוריס בז'אר
"הבלטים שלי הם בעיקרם מפגשים עם המוסיקה, עם החיים, עם האהבה". מוריס בז'אר
בז'אר נולד במרסיי, בנו של פילוסוף, והחליט בגיל צעיר להקדיש את חייו למחול. הוא למד במרסיי, בפריז ובלונדון. רקד בלהקות שונות ובמהלך העבודה בבלט קולבר בשבדיה גילה את יכולתו ליצור כוריאוגרפיות. פרויקט קולנוע שבדי חיבר אותו למוסיקה של סטרווינסקי. הוא חזר לפריס והחל ליצור יצירות למוסיקה של שופן, מבקר המחול ז'אן לורן אז הכריז: "הרקדן הפך לכוריאוגרף!"
בראשית שנות החמישים החל ליצור עבור הלהקה הראשונה שהקים. "הבלט של הכוכבים" יצירתו הראשונה היתה סימפוניה לגבר הבודד. וב- 1959 יצר את גרסתו ל"פולחן האביב".
ב- 1960 עבר לבריסל והקים את "בלט המאה העשרים" להקה בינלאומית שסיירה רבות ברחבי העולם. כמה מיצירותיו, מאותה תקופה, הפכו לאבן מפתח בעולם המחול העולמי, "בולרו" משנת 1961, "מיסה לזמן הווה" משנת 1967 ואחרות.
ב- 1987 עברה הלהקה לפעול בעיר לוזאן בשוויץ ושמה שונה ל"בלט בז'אר לוזאן".
ב- 1992 החליט לצמצם את הלהקה ל- 30 רקדנים ואף הקים בית ספר שפועל לצד הלהקה. בין היצירות שיצר לבלט בז'אר לוזאן: "המנדרין המופלא", "המלך ליר-פרוספרו", "אפרופו שחרזדה", "אור", "מוטציה X", "דרך המשי", "המעיל", "הילד המלך", במקביל ביים הצגות תיאטרון, אופרות וסרטים וכן פרסם מספר ספרים, נובלות, זיכרונות, ויומנים אישיים. ב- 2007 בערב יום הולדתו ה- 80, בזמן שעבד על היצירה שהפכה להיות יצירתו האחרונה "מסביב לעולם ב- 80 דקות" הלך מוריס בז'אר לעולמו.
אודות בלט בז'אר לוזאן
להקה המסיירת בעולם, מופיעה ומרגשת קהל נרחב ומגוון ברחבי העולם. הלהקה היא כלי הנגינה של כוריאוגרף ראשי בן המאה העשרים – היא זרועותיו, היא רגליו, היא ראשו. ישנן דוגמאות מעטות בלבד לסימביוזה כל כך מושלמת בין כוריאוגרף, הרפרטואר שלו והלהקה.
25 שנה מפיץ בלט בז'אר לוזאן את יצירותיו של בז'אר ברחבי העולם, 39 רקדנים מ- 15 ארצות, הנאמנים לסגנונו של המאסטרו. באמצעות מאות הופעות הרקדנים את האהבה מקהל מגוון, משתנה ורב בכל רחבי העולם. מדי שנה מעלה הלהקה מעל לעשרים יצירות שונות.
מנהל הלהקה ג'יל רומן
רומן הצטרף לבלט המאה ה-20 של בז'אר שפעל בבריסל בשנת 1979. הוא רקד במרבית יצירותיו הבולטות של בז'אר מעל לשלושים שנה. ב- 2007 מונה למנהל האמנותי של הלהקה. הוא משמר את רוחו של בז'אר, וגם יוצר עבודות חדשות עבור הלהקה.
מאז שיצר את "אנימה בלוז" יצר עוד שלוש עבודות עבור הלהקה, האחרונה הועלתה ב- 2015 בבית האופרה של לוזאן, "נפילתו של הגשם האחרון". בשנת 2005 הוענק לו פרס "דנזה דנזה" לרקדן הטוב ביותר, על התפקיד של ז'אק ברל ביצירה "ברל וברברה". ובשנת 2006 קיבל במונקו את פרס ניז'ינסקי. הוא זכה בפרסים רבים נוספים ובהוקרה ברחבי העולם.
בלט בז'אר לוזאן
בשתי תוכניות שונות במסגרת הסדרה מחול במשכן
תאריכים:
תוכנית א'- בולרו, פיאף, בהקטי, אנימה בלוז:
יום שלישי 4.10 21:00
יום רביעי 5.10 20:00
להזמנות לתוכנית א' כנסו לאתר האופרה הישראלית
תוכנית ב' - בלט לחיים:
יום שישי 7.10 13:00
יום שישי 7.10 21:00
שבת 8.10 16:00
להזמנות לתוכנית ב' כנסו לאתר האופרה הישראלית
כל ההופעות במשכן לאמנויות הבמה-בית האופרה הישראלית תל אביב-יפו
מחירי כרטיסים 339-369 ₪
הפקה בישראל: פנחס פוסטל