דון קישוט
בביצוע הבלט הרוסי מסנט פטרבורג
בהופעות בתל אביב, בבאר שבע ובחיפה החל מתאריך 12 באפריל
אחרי ביקורה בישראל והציגו בהצלחה עצומה את "אגם הברבורים" ו"היפייפיה הנרדמת" בשנת 2015 להקת הבלט הקלאסי מסנט פטרבורג מגיעה לביקור נוסף עם היצירה הסוחפת "דון קישוט", על פי הכוריאוגרפיה של מריוס פטיפה והמוסיקה של לודוויג מינקוס. זהו אחד מחמשת מופעי הבלט הפופולאריים בעולם.
אודות הבלט הרוסי
להקת "הבלט הרוסי" מסנט פטרבורג נוסדה בשנת 1990 על ידי רקדנים בעלי שם עולמי, ביניהם אלכסנדר ברוסקין, שפרשו מתיאטרון "מרינסקי". בתוך 25 שנה הפך "הבלט הרוסי" לאחת הלהקות המצליחות בעולם. התיאטרון ערך עד כה מעל 50 סבבי הופעות בינלאומיים והשתתף בעשרות פסטיבלים יוקרתיים.
סולני הלהקה והעומדים בראשה הם זוג הרקדנים אנה ואלכסנדר וויטין. בני הזוג חרטו על דגלם להפיץ את היצירות הקלאסיות של הבלט כפי שהן. הם דואגים לטפח דור חדש של רקדנים ומקנים להם את היסודות הקלאסיים ושומרים על הרמה המקצועית הגבוהה ביותר, במטרה לחשוף את הקהל לפנינים של היצירות שנותרו עוצמתיות באותו האופן בו הוצגו לראשונה.
הופעות הבכורה של הבלט דון קישט בלהקה יתקיימו בחודש פברואר בארמון הרמיטאג' בסנט פטרבורג בפברואר 2017.
אודות היצירה
"דון קישוט" הוא עיבוד ליצירה הספרותית הנודעת של מיגל דה סרוואנטס אודות האביר הרומנטי שחלקה הראשון פורסם בשנת 1605. ליצירה פורסמו יותר מעשרים תרגומים לעברית. דמותו של האביר הלוחם בטחנות הרוח עובדה גם לקולנוע וזכתה ליצוגים רבים באמנות הפלסטית, וגם לבלט המפורסם למוסיקה שהלחין לודוויג מינקוס וכוריאוגרפיה של מריוס פטיפה שהועלתה לראשונה בתיאטרון הבולשוי בשנת 1869. מינקוס נולד וגדל באוסטריה, אך נודע בעיקר בזכות יצירות הבלט שכתב בעת שחי תקופה ארוכה ברוסיה. גם פטיפה הצרפתי הגיע לרוסיה לאחר שלמד מחול בצרפת, אך נודע בעיקר בפעילותו כרקדן וכוריאוגרף ברוסיה. שגם בעולם הבלט "דון קישוט" זכה לעיבודים רבים וביצועים, אחד המפורסמים שבהם הוא של קרלוס אקוסטה בבלט המלכותי הבריטי. בשנות השמונים תיאטרון הבלט האמריקאי הציג את אחת הגרסאות המוכרות בכיכובו של מיכאיל ברישניקוב. הגרן פה דה דה מתוך היצירה הוא אחד מקטעי המחול האהובים ומבוצע רבות בערבי גאלה ובמופעים של סולנים בכירים.
מהלך היצירה
מערכה ראשונה
הקדמה
דון קישוט קרא רומנים עתיקים והחליט להפוך לאביר נודד כדי להילחם למען הצדק בעולם. משרתו הנאמן סנצ'ו פנסו מנסה לשכנעו שמדובר ברעיון מטורף אולם דון קישוט עומד על שלו ויוצא לדרך.
סצנה ראשונה
הכיכר בברצלונה שטופת השמש בברצלונה הומה אדם. בתו של המסעדן לורנצו, קיטרי היפהפייה, נפגשת עם הספר הצעיר בזיל המאוהב בה. האב מתנגד לנישואים לנער הפשוט. הוא מעוניין לחתן אותה עם האציל העשיר גמאש. בכיכר מופיעים הטוריאדורים בראשות אספדה והעם מריע ליקיריו. הטוריאדורים מתחרים ביניהם בכוח ובתעלולים ועל רחבת הכיכר מפזזת הרקדנית שמוצאת חן בעיני אספדה.
לפתע, השמחה נקטעת למראה האביר הנודד דון קישוט ומשרתו סנצ'ו פנסה. לורנצו מזמין את דון קישוט לנוח בבית האוכל שלו. דון קישוט נדהם מיופייה של קיטרי, היא מזכירה לו את אהבת חייו דולציניאה. בזיל מציע לקיטרי לברוח כדי לפתוח בחיים חדשים ומאושרים. לורנצו וגמאש מנסים לעצור אותם אבל בדרכם נעמד דון קישוט האצילי.
מערכה שניה
סצנה שנייה
בזיל וקיטרי עוצרים ללון במאהל צוענים. ראש השבט שמח לאורחים וכל חבריו פותחים בריקוד סוחף לכבודם. מופיעים דון קישוט וסנצ'ו פנסה. האביר העייף שרוי בהזיות, הוא מתנפל על טחנת רוח שכן הוא חשב שהיא ענק מפחיד. סנצ'ו הנאמן מרגיע את אדונו ומשכיב אותו לישון.
סצנה שלישית
דון קישוט חולם שהוא מציל את דולציניאה בהתגלמות קיטרי ומוביל אותה ליער קסום שבו גרים דריאדות וקופידונים. קיטרי-דולציניאה, מנהיגת הדריאדות והאל אמור רוקדים לכבוד דון קישוט.
סצנה רביעית
השמש זורחת מעל מאהל הצוענים. לורנצו וגמאש ממשיכים לחפש את קיטרי ומגיעים למאהל. המסעדן רוצה להשיא את בתו לגמאש האמיד באופן מיידי אולם לפתע מופיע בזיל הזועם. הוא מאשים את קיטרי בבגידה ומביים התאבדות פומבית. דון קישוט דורש מלורנצו לברך את בתו שמבכה את אהובה שמת כביכול. המסעדן מברך אותה ובזיל "קם לתחייה". כעת דבר לא יכול למנוע את חתונתם.
מערכה שלישית
הקדמה
לורנצו מכין ארוחה חגיגית לכבוד חתונת בתו. האוכל שופע אבל הכסף לא הספיק לקניית יין. לורנצו נאלץ לבקש סיוע מגמאש המאוכזב אבל וא מסרב. רק בעזרת דון קישוט נפתרת הבעיה.
סצנה חמישית
חתונה מפוארת של קיטרי ובזיל. בין האורחים: דון קישוט, סנצ'ו פנסה ואפילו גמאש. תחילה, רוקד פדנגו, אספדה והרקדנית מרסדס מברכים את הנשואים הטריים. קיטרי ובזיל יחד לנצח. דון קישוט מצפה להרפתקאות חדשות ויוצא לדרך. כולם נפרדים בעצב מהאביר הנודד וממשרתו הנאמן.
תמונות: יח"צ
מועדי ההופעות בישראל
תל אביב-יפו, המשכן לאמנויות הבמה – האופרה הישראלית
יום רביעי 12.04 בשעה 20:00 חוה"מ פסח
יום חמישי 13.04 בשעה 20:00 חוה"מ פסח
יום שישי 14.04 בשעה 12:00 חוה"מ פסח - השעה הוקדמה
מוצאי שבת 15.04 בשעה 21:00 חוה"מ פסח - נוספה הופעה
הזמנות בתל אביב-יפו בלבד
ניתן לבצע גם בקופת המשכן בטלפון 036927777
באר שבע, משכן האמנויות הבמה – האולם הגדול
יום שני 17.04 בשעה 20:00 מוצאי חג שני פסח
חיפה, אולם רפפורט
יום שלישי 18.04 בשעה 20:00
מחירי כרטיסים 164-324 ₪.
להזמנות לכל המועדים כנסו לאתר קופת בראבו.
הפקה בישראל: רומן רבינוביץ'